Rijschoolhouders kunnen nog wel eens wat risico lopen op schade aan hun auto. Bovendien is de kans ook groter dat zij in een ongeluk terecht komen, waarbij zowel de rijinstructeur als de leerling gewond kunnen raken. Daarom is het heel belangrijk voor rijschoolhouders dat zij een goede verzekering afsluiten om zich te behoeden voor de gevolgen van deze risico’s. Ondanks dat jij als rijschool dit risico altijd met je meedraagt, kan de tegenpartij dit anders zien en alsnog alle schade en kosten op de rijschool willen verhalen.
Wanneer heb je er een nodig?
Eigenlijk heb je altijd een speciale verzekering nodig als je rijschoolhouder hebt. Je kan deze verzekering krijgen als je auto dusdanig is aangepast dat deze geschikt is voor rijlessen. Daarnaast kan deze verzerkering erbij helpen om een nieuwwaarde regeling af te sluiten, zelfs met lease voertuigen. Zo voorkom je dat je wanneer je in een ongeluk betrokken raakt nog maar de restwaarde van je voertuig terugkrijgt.
Waar beschermt het je tegen?
Een speciale verzekering voor rijscholen beschermt je eigenlijk tegen bijna alles. Let wel op dat de verzekering vaak alleen geldig is wanneer en daadwerkelijk een rijles bezig is. Zo ben je dus beschermt tegen schade tijdens rijlessen en praktijkexamens. Ook ben je vaak verzekerd van examen en rijlesgeld wat betaald moet worden door de klant. Ten slotte ben je verzekerd voor schade aan je naambord. Je bent niet verzekerd voor schade of slijtage aan de auto die niet plaatsvindt tijdens de rijles.
Waar sluit je zo’n verzekering af?
Een rijschoolverzekering kun je bij verschillende bedrijven afsluiten. Vaak worden rijschool verzekeringen niet geregeld door de grote bekende verzekeringsbedrijven, maar juist door kleinere gespecialiseerde zaken. Zo kan je bijvoorbeeld bij Next Level Instituut & Mobility terecht voor een rijschool verzekering. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in beroepsopleidingen die te maken hebben met mobilityeit, zoals taxi-opleidingen.
Hoe zorg je verder voor een veilige omgeving?
Natuurlijk is het nog fijner als je überhaupt al een veilige omgeving hebt waarin je rijles kan geven. Zorg daarom dat je je auto regelmatig laat controleren bij een garage, om er zeker van te zijn dat alles nog naar behoren werkt. Daarnaast werkt het vaak goed voor rijlesstudenten om al snel te beginnen met het behalen van hun theorie. Je kan je rijlesleerlingen dus vaak al bij de eerste rijles aansporen om te beginnen met het leren voor hun theorie. Op deze manier creëer je een veilige omgeving tijdens de rijles en zal je wellicht minder snel hoeven in te grijpen.
Zorg voor bewustwording bij de rijlesstudenten
Het is heel belangrijk dat je rijlesleerlingen zich bewust zijn van het gevaar van autorijden. Dit moet natuurlijk ook weer niet te extreem, want dan worden ze wellicht te bang om te rijden, maar zorg er wel voor dat ze zich bewust zijn wat een auto kan doen. Vooral jongeren hebben soms de neiging om te hard te rijden, en als je het gevoel hebt dat een student dit gedrag zal gaan vertonen na de rijlessen, bespreek dit dan duidelijk met hem of haar. Op deze manier kun je vervelende ongelukken wellicht voorkomen.