Weinig zaken geven je de vrijheid om op een motor over de weg heen te rijden. Maar daarvoor moet je wel je motorrijbewijs hebben. Hoe werkt dit en hoeveel kost zoiets eigenlijk? In deze blogpost maken we in één keer veel duidelijk over het motorrijbewijs en motorrijlessen.
Allereerst moet bekend zijn dat er verschillende typen motoren zijn. Afhankelijk van het potentieel dat je zoekt, kies je een specifiek rijbewijs. Dit kan een A1-rijbewijs zijn, een A2-rijbewijs of gewoon een A-rijbewijs. Hier vind jij een kort overzicht van de verschillen en vereisten.
Hieronder lees je er meer over:
Motorrijbewijs hoelang duurt het?
De snelheid waarmee je motorrijbewijs wordt behaald, hangt grotendeels af van hoeveel tijd je kunt krijgen. Als je een “gemiddelde” leerling bent, ben je ongeveer 2-uur bezig. Als je 2-uur per week rijdt en je examen goed plant, ben je in ongeveer 12 weken klaar. Waardoor je alsnog redelijk snel d.m.v. de motorrijles je motorrijbewijs kunt behalen.
Sommige rijscholen raden aan om een dagdeel van 3 tot uur achter elkaar te nemen. Zo leer je sneller motorrijden omdat je langer achter elkaar kunt oefenen. Kies je echter voor 2 dagdelen per week? En je examen ook nog eens slim kunt inplannen, dan is het mogelijk om met 3-weken je motorrijbewijs te kunnen behalen halen.
Uiteraard, is het ook mogelijk om via een spoedweg, ook de leerschool te betreden, waarmee je binnen 3-dagen na de versnelde cursus en het examen je motorrijbewijs kunt halen. Al is het helaas niet vooriedereen weggelegd: wennen en gewoontes opbouwen, is erg belangrijk op een motor. Zeker wanneer je in het begin aan het rijden. Je dient namelijk vertrouwen op te bouwen het ook te leren besturen.
Het is dus volledig van jezelf afhankelijk hoe snel je iets onder de knie krijgt en hoelang je er uiteindelijk, dus over zult doen. Om je motorrijbewijs daadwerkelijk te gaan behalen.
Er zijn meerdere rijscholen in Nederland, die uiteraard motorrijlessen aanbieden. Hoeveel kost een motorrijles per uur? Over het algemeen bedragen de kosten gemiddeld: 40 tot 60 euro per uur.
Je rijinstructeur bepaalt samen met jou het uiteindelijke aantal lessen dat je nodig hebt. Inclusief examens zal de totale kostprijs van een motoropleiding rond de €1000 zijn. Het kan iets meer zijn, maar het kan ook iets minder zijn als je de fiets snel onder de knie hebt.
Alleen al hierom moet jij je motorrijbewijs halen.
Er is geen duiderlijkere reden te verzinnen waarom je motor moet gaan rijden, maar één van de geweldige dingen van motorrijden is dat het ultieme vrijheid met zich meebrengt is. Geen enkel ander voertuig geeft je het gevoel van vrijheid als een motor. Het is een ervaring op zich. Dit is niet te vergelijken met het rijden met andere voertuigen. Beeld jezelf maar eens in: rijdend over Route 69 in de Verenigde-Staten, dat is iets wat je bijvoorbeeld: ook ooit eens moet hebben beleefd. Het behalen van je motorrijbewijs kan je dus in zekere zin veel opleveren.
Het plezier dat je uit de motor haalt is echt ongekend. Als je tijd hebt, geeft de motor je de mogelijkheid om op avontuur te gaan. Je kunt meerdere kilometers in één keer afleggen zonder bestemming of doel. Waar je achter het stuur na een tijdje moe wordt, wil je gewoon blijven motorrijden. Het is meestal erg comfortabel en je kunt de elementen van de natuur voelen.
Dit is maakt motorrijden een geweldige hobby, die bovendien ook erg goed voor je mentale gezondheid is. En daarnaast is het ook handig wanneer je kosten wilt besparen, want motorrijden is namelijk stukken goedkoper dan autorijden. Een motor is in de wegenbelasting en in de verzekering voordeliger dan een auto, waardoor je ook veel kosten kunt besparen.
Wil jij ultieme vrijheid beleven? Haal dan vooral je motorrijbewijs!